Johannes op Texel

Op Stille Zaterdag 2018 geeft Consort de kleine Johannes een uitvoering van de Johannespassion van Johann Sebastian Bach. Het fraaie kerkje van Den Hoorn vormt het prachtige decor voor een intiem concert.

J.S. Bach: Johannespassion BWV 245

Consort de kleine Johannes o.l.v. Gerrit Maas

Erik Janse, tenor; Andreas Goetze, bariton; Boukje van Gelder, mezzosopraan; Tess Marique Oostwouder: sopraan

Stille Zaterdag 31 maart 2018, 15.30 uur. Hervormde Kerk, Den Hoorn (Texel).

Kaarten € 20

Het concert is uitverkocht. Ook aan de zaal zijn geen kaarten meer beschikbaar.

Consort de kleine Johannes is een Utrechts koor en orkest geleid door Bachspecialist Gerrit Maas en bestaat uit zeer gevorderde amateurzangers en -instrumentalisten. Het neemt voor dit concert vier jonge, getalenteerde solisten mee.

In vergelijking met de latere Matthäuspassion is Bachs Johannespassion minder lang en minder monumentaal van opzet. Maar de Johannespassion is wel zeer dramatisch. Het verhaal over de laatste dagen van Jezus voor zijn dood zet Bach in alle hevigheid op muziek. Het koor heeft er meerdere belangrijke rollen: die van het bloeddorstige volk, die van de beschouwende gelovige en die van de hele mensheid die het gebeuren in een eeuwig perspectief plaatst. De kleine orkestbezetting die Bach oorspronkelijk voorstond past goed bij het karakter van Consort de kleine Johannes, dat uit slechts zes zangers per stemgroep bestaat en een klein instrumentaal ensemble. Omdat het publiek zo dicht bij de uitvoerenden kan komen kan Consort de kleine Johannes het passieverhaal in zijn volle zeggingskracht tot klinken laten komen.

 

Comments are closed.